Autentiški Armėnų virtuvės patiekalai

 

 

 

     Vykdami į restoraną "Araks", nusiteikite, kad teks pamiršti bet kokias dietas. Ir kodėl gi ne, jei į "kūną eis" ne koks riebus, greitas maistas, o kvapnūs daržovių, žalumynų ir ant žarijų keptos mėsos deriniai. Apsilankykite restorane su visa šeima ar didesne kompanija, kad kiekvienas galėtų užsisakyti vis kitokį patiekalą, ir taip visiems kartu išragauti didžiąją dalį valgiaraštyje siūlomų patiekalų.

 

      Kad būtų paprasčiau išsirinkti pateikiame armėnų virtuvę atsakingai atstovaujančius ir lankytojų labiausiai giriamus patiekalus, kiekvienoje valgiaraščio dalyje.Tikrąją šalies virtuvę rasite hašlama sriubos dubenyje, tai tiršta, aštri mėsos pagrindu virta sriuba, verdama su baklažanais, saldžia ir aštria paprika, bulvėmis ir armėniškomis žolelėmis.


      Lengvai užkasti rinkitės neįprasto skonio salotas "Araks" kurios gaminamos iš virtos jautienos, supjaustytos plonais ilgais gabaliukais ir sumaišytos su raudonąja saldžiąja paprika ir kelių rūšių žolelėmis bei prieskoniais. Salotos patiekiamos su aštriu padažu.

 

      Karštuosius užkandžius išsirinks ir prisiekę mėsėdžiai ir vegetarai. Pastarieji gali ragauti Chačiapurį – kepinį su 3-jų rūšių sūriu. Kitas populiarus užkandis - Dolma (armėnijoje tariama "Tolma") – tai į mūsų balandėlius panašus patiekalas. Mėsos faršas, pridedant ryžių ir daug prieskoninių žolelių vyniojamas į sūdytus jaunus vynuogių lapus. Patiekiamas su česnakiniu macuno padažu.

 

     Jokia armėnų virtuvė neįsivaizduojama be žymiųjų šašlykų, kuriuos gaminti leidžiama ne bet kam. Araks restorane be avienos, kiaulienos, karpio šašlykų galite paragauti naują patiekalą – kepta kiaulienos išpjovos "Pynė" - didelis mėsos gabalas, gražiai supintas į kasytę. Visiškai naujas yra ir šio patiekalo garnyras – tai košė Bulgur . Visi karšti patiekalai pateikiami su daržovėmis ir garnyrų. Degustacinę vakarienę ar pietus pabaikite tradiciniu armėnišku gardumynu – pachlava.

 

     Dūmų kvapas ir kepsniai ant žarijų, kokių nerasite niekur kitur Vilniuje

 

     Restoraną "Araks" geriausiai reprezentuojantis patiekalas, restorano vadovės Eringos teigimu - avienos šašlykas "IKI-BIR". "Daugiau niekas tokio šašlyko neturi Vilniuje, o gal ir visoje Lietuvoje. Patiekiamas suvertas ant nedidelių iešmų. Vienam asmeniui patiekiami 2 iešmai, tačiau gali būti pateikiamas ir keturiems asmenims vienu metu su aštuoniais iešmais. Nuo paprasto avienos šašlyko skiriasi tuo, jog tai maži mėsos gabaliukai, be kaulo, suverti ant iešmo paeiliui su avienos lašinuko gabaliuku ir bulvėmis. Kepant lašinukas išleidžia riebaliuką ant bulvės ir labai pagardiną patiekalą." – firminio patiekalo paslaptimi dalinasi restorano vadovė. Visi šašlykai restorane kepami ant žarijų, o daržovių šašlykas ant gyvos ugnies.


     Restorano virtuvėje dirbantys profesionalai darbuojasi nuo pat restorano atidarymo jau beveik 10 metų, todėl patiekalų kokybė ir skonis nekinta.

 

Armėnija ir virtuvėje ir bare

 

     Sakoma, kad Armėnijoje gamta pasirūpino geriausiomis sąlygomis vyno gamybai. Gurkštelkite armėniško vyno ir pajusite saulės skonį. Restorane pilstomi tik armėniški vynai. Araks viena iš nedaugelio vietų, kur galima paragauti tikrojo armėniško granatų ir gervuogių, abrikosų vynų.


      Tradicinio skonio mėgėjai ras ir baltą bei raudonus armėniškus vynus, jau spėjusius pelnyti apdovanojimus Lietuvoje vykstančiuose geriausių vynų rinkimuose. Koks armėniškas restoranas be armėniškų brendžių, Araks'e galėsite pasirinkti iš 3-jų, 5-kių žvaigždučių "Ararat" brendžio, dešimties metų brandinimo "Akhtamar" ir mažiausiai 20 metų brandinto "Nairi" brendžių. Netradicinių skonių mėgėjai galės paragauti armėniškų degtinių – šilkmedžių ir sedulų uogų.


      Susėdimas prie gausiai nukrauto stalo – laikas skirtas pabendrauti ir džiaugtis gyvenimu, o bet kuris užklydęs į armėniškus namus iš jų neišeis alkanas.Skanių ir sočių atradimų restorane Araks!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



spausdinti